Arriba el fred i els “Penellons” …què són?

Arriba el fred i els “Penellons” …què són?

De ben segur que a casa n’hem sentit a parlar a les nostres àvies… Era molt típic patir-ne amb l’arribada del fred, quan les cases no estaven acondicionades.

El “penelló” o eritema perni és una lesió de la pell que afecta a les parts més distals del cos (les més allunyades del cor) que cursa amb inflamació, que pot anar acompanyada de llaga i que té com a causa principal en una persona sana la vasoconstricció dels capil·lars arterials a conseqüència del fred.

Es causa de consulta perquè fa MOLT MAL i aparentment no es veu cap lesió, doncs l’evolució de l’eritema es lenta.

La millor manera d’evitar el penelló es la prevenció. Evitar el fred amb mitjons de llana i un bon calçat on la sola ens aïlli de la sensació de fredor del terra i aplicar una crema que activi la microcirculació d’aquells capil·lars que s’estrenyen i no deixen passar la sang. A les farmàcies podrem trobar la Crema de Mahiou que l’hauriem de començar a aplicar abans que arribi el fred, per exemple cap a l’octubre. http://vectem.com/product_info.php?products_id=199

Si ens trobem que el penelló surt amb massa freqüència seria bo fer una consulta al vascular perquè valori l’estat de la circulació arterial.