Peus i Confinament

Peus i Confinament

Avui fa un mes del Decret de l’Estat d’Alarma al nostre país. Això ha comportat un canvi d’hàbits evidents per a tothom. En la majoria dels casos el confinament s’ha traduït en un augment de les hores transcorregudes a casa.

Les meves amigues de la infància amb les que continuem tenint una excel·lent relació, m’han estat preguntant per la cura dels peus, sobretot de la part externa del peu, de la que es veu i és més evident, la cura de la pell (els deixaré una pauta útil per evitar les esquerdes dels talons al final de l’article) però deixaré per al proper bloc aquest apartat de bellesa dels peus per abordar aquí al punt que, essent el més silenciós, perquè és el que no es veu, pot comportar patologies agudes com la Fascitis Plantar o una Metatarsàlgia.

Tenim clar per altres articles quin hauria de ser el calçat, de carrer https://soniagiussani.com/es/2019/11/que-zapatos-me-compro-pautas-claves-para-no-equivocarse/, més adequat , però ….

… i quan s’inverteixen els papers i el teletreball ens obliga a estar a casa?


Eus aquí la resposta. SIMPLE. Dues opcions per a la salut biomecànica del peu:

  • O be, anar descalç
  • O, anar ben calçat

No hi ha terme mig, aquí no hi ha matisos de grisos.


I és que el peu, amb les típiques sabatilles d'”estar per casa”, (aquelles descobertes de la part de darrere) ha d’estar constantment subjectant per no perdre-les.

Això ho farà activant el tendó del flexor comú dels dits moltes vegades acompanyat d’una hiperextensió de l’extensor llarg de l’1er dit. Amb aquest gest repetit cada mil·lèsima de segon al realitzar les micropases multiplicarà de manera exponencial els efectes nocius sobre els peus.

La conseqüència més freqüent és la metatarsàlgia per sobrecàrrega dels caps dels metatarsians ja que els dits deixen de tenir la funció de propulsióEn un període més prolongat en el temps i amb alguna alteració prèvia que moltes vegades passa desapercebuda també és molt comuna la Fascitis Plantar pel desequilibri músculo-tendinós que es genera entre el dors i la planta de peu.

Per la qual cosa, la primera de les opcions, anar descalços, la recomanaria a les persones que gaudeixen d’una bona salut de peus.


En els altres casos, si és Vostè una de les persones que habitualment ja visita al seu podòleg o bé sent que des del confinament els seus peus es fatiguen, li recomano calçar adequadament i quan pugui, acudir a el podòleg.

A més a més, l’efecte secundari d’evitar calçats com el de la foto de capçalera que afavorirà la cura i la bellesa dels peus, és que evitarem l’aparició de les clivelles en els talons ja que en el calçat tindrem un contrafort que recollirà , distribuirà i dissiparà les pressions que es generen en el xoc de taló quan iniciem aquelles micropasses sent aquestes pressions la causa de la tensió generada al voltant del taló donant lloc als temuts “talons aclivellats”

CONCLUSIÓ: Un bon calçat durant el confinament no només ajudarà a mantenir una pell lliure d’esquerdes sinó que evitarà disfuncions del peu que podrien causar conseqüències més greus.

De ben segur que més d’un, a part de les meves amigues, agrairà un aclariment tan simple i tan necessari a la vegada!