Manifestacions cutànies per COVID-19

Manifestacions cutànies per COVID-19

Dermatòlegs d’arreu d’Espanya han posat en marxa un estudi COVID-pell que compta amb el vist-i-plau de les autoritats sanitàries espanyoles i europees . Aquest anirà orientat a establir categories de les lesions i analitzar el seu valor diagnòstic i pronòstic.

El primer estudi va ser realitzat per dermatòlegs de l’Hospital Alessandro Manzoni, a Lecco (Llombardia) on de 88 pacients amb SARS-CoV-2, 18 pacients (20,4%) van desenvolupar manifestacions cutànies similars a l’afectació dermatològica que es produeix durant qualsevol infecció vírica. https://aedv.es/manifestaciones-cutaneas-en-pacientes-con-coronavirus/

Nosaltres tractarem les lesions dermatològiques que s’han detectat en peus de nens i adolescents.

El Consejo de Podòlogos de España ha elaborat un protocol d’actuació per identificar aquests casos així mateix s’ha obert un registre.

Són lesions acroisquèmies, petites erupcions de color púrpura, molt semblants a l’eritema perni (penelló) https://soniagiussani.com/2020/01/arriba-el-fred-i-els-penellons-que-son/ i a les originades pel virus de la varicela i el xarrampió. Solen aparèixer al voltant dels dits dels peus i curen sense deixar marca alhora son lesions benignes que ens donaran l’alerta per si més endavant apareixen alguns de la resta de símptomes característics del COVID-19 com la febre, la tos, la sensació d’ofec, l’anosmia (absència d’olfacte) o l’ageusia (absència del gust). De totes maneres, a dia d’avui encara no es pot parlar d’evidència científica.

Segons el Dr. Vicente Garcia-Patos, cap del Servei de Dermatologia de de l’Hospital Val d’Hebrón davant una infecció per COVID-19 on hi ha una resposta inflamatòria molt gran, les nostres defenses fabriquen moltes substàncies que poden ser responsables de les erupcions cutànies reactives. En altres casos, les lesions poden estar ocasionades per una vasculitis, una inflamació de petits vasos sanguinis de la pell o be una microtrombosis d’aquests vasos.

Serà necessària la diagnosi per part del professional. En aquests temps de confinament ens estem adaptant a fer la valoració a distància a través del mòbil. Per tractar aquestes lesions en nens menors 12 anys s’aplicaran cortidoides tòpics de baixa concentració i crema de Mahiou (vitamina F amb lanolina i glicerina)

Sr. Antonio Jesús Zalacaín

Agraïments especial al Prof. Antonio Jesús Zalacaín per la seva incansable vocació de docència i, sens dubte, als Laboratoris Reig Jofre per promoure la divulgació científica entre el nostre col·lectiu de Podòlegs d’arreu d’Espanya