Combatre el Coronavirus: LA VITAMINA D

Combatre el Coronavirus: LA VITAMINA D

Aquestes últimes setmanes s’està parlant molt de la vitamina D i el seu paper: claus en la lluita contra la Covid-19. Aquest bloc ha estat dissenyat per a orientar i assessorar els lectors en l’àmbit podològic però no m’he pogut estar de fer una petita aportació per combatre la COVID-19 en aquest dur i llarg hivern que treu el cap mentre a tot el món contínua immers en la primera gran Pandèmia del s.XXI

Una dada:

El 80% dels pacients ingressats per Covid pateixen falta de Vitamina D

https://www.eleconomista.es/status/noticias/10856344/10/20/El-80-de-pacientes-ingresados-con-Covid19-padece-falta-de-vitamina-D-que-dieta-seguir-para-evitar-el-deficit-.html

Són diversos els estudis que relacionen la manca de Vitamina D amb un quadre més greu de Coronavirus que requereix Hospitalització.

Què és la Vitamina D?

El primer que cal saber és que la Vitamina D no és una vitamina sinó una HORMONA i la seva funció més coneguda és la de fixar el Calci en els ossos però també actua de immunomodulador REDUINT EL RISC D’INFECCIONS VIRALS tal com apunta el Dr. Miguel Ángel Martínez-González epidemiòleg, expert en nutrició i catedràtic visitant de Harvard.

Us deixo el link de tota l’entrevista a l’Dr. Martínez-González per si voleu aprofundir més. https://www.rac1.cat/societat/20201001/483775429552/epidemioleg-harvard-nutricio-dieta-covid-coronavirus-miguel-angel-martinez-gonzalez.html

Cóm s’obté la Vitamina D?

 

Cal saber que l’organisme sintetitza per ell mateix aquesta hormona gràcies a la llum de el sol, però que també troba en la dieta: els àcids grassos de l’peix representen la font més rica de colecalciferol o vitamina D3, sent el salmó la font principal; els ous, la mantega, el fetge i altres vísceres també, però cal cuidar el seu consum pel seu alt contingut en colesterol. Ors productes amb vitamina D són la tonyina, les sardines; les ostres, les gambes i llagostins; bolets; i alvocat.

Encara que siguem un país amb moltes hores de sol respecte als nostres veïns de l’Europa Central i de el Nord si comparem els nostres nivells de Vitamina D no són molt diferents ja que en la resta d’Europa hi ha una tendència per afegir Vitamina D a molts aliments de manera artificial mentre que a Espanya hi ha una altra corrent: tenir cura més la dieta i els hàbits alimentaris i no caure en l’autoengany dels afegits per netejar la consciència

Ara que arriba un llarg i dur hivern la recomanació és prendre el sol mitja hora a el dia i cuidar molt l’alimentació