Quin calçat li compro al meu fill? Primeres passes

Quin calçat li compro al meu fill? Primeres passes

Aquest article té la intenció d’orientar els pares en la selecció del calçat per al seu fill. Per poder ser precís caldrà diferenciar al nen segons la seva evolució en la marxa.

En aquest primer bloc tractarem al bebè des del seu naixement fins els 3 anys

Clarament diferenciades 4 etapes segons la classificació de l’Institut Biomecànic de València, un dels Instituts Universitaris de l’Estat Espanyol que més ha contribuït a l’anàlisi del calçat saludable https://www.ibv.org/wp-content/uploads/2020/01/calzado_saludable.pdf

Etapa de Pre-deambulación

Des del naixement fins l’inici de la marxa període en què el sistema musculoesquelètic del nadó està encara en un desenvolupament primari i, on el peu té una funció més sensitiva que de suport.

 

 

 

 

 

 

En aquesta etapa recomano deixar el peu lliure i sense calçat el major temps possible

 

 

 

Etapa d’adquisició de la marxa

En aquesta etapa es produeix l’inici de la marxa, es tracta d’una marxa molt irregular amb grans problemes per mantenir l’equilibri i caigudes freqüents.

 

El peu varia i evoluciona com a resultat de les exigències resultants de les noves funcions de suport de el peu. Coincideix amb l’etapa de creixement més ràpid en els peus.

Per aconseguir aquesta funció de suport inicialment s’optarà per l’adquisició del calçat infantil amb soles de poc gruix per proporcionar sensibilitat i flexibilitat. Aquí, a diferència del calçat de l’adult, la sola sí que ha de permetre una certa torsió entre l’avantpeu i el retropeu ja que les parts toves són encara molt immadures.

Al mateix temps el calçat haurà d’anar cordat sobre el dors del peu (descartant calçat tipus “ballarines”) i el taló agafat just per sota de turmell

Si hi ha patologies associades el facultatiu pot aconsellar alguna cosa diferent com un calçat de mitja canya.

Font: Guia de Recomanacions per al Disseny de Calçat IBV (Institut Biomecànic de València)